ΤΟΠΙKH ΚΟΙΝOΤΗΤΑ ΜΑΤΟΝΕΡΙΟΥ
Το Ματονερι είναι τοπική Κοινότητα του Δήμου Μετεώρων του νομού Τρικάλων.
Βρίσκεται στα δυτικά του νομού και απέχει 59 χιλιόμετρα από τα Τρίκαλα και 40 από την Καλαμπάκα.
Είναι ορεινό χωριό με υψόμετρο 888 μέτρα στην πλατεία του, υψόμετρο το οποίο είναι το μεγαλύτερο από όλα τα χωριά του πρωιν Δήμου Καστανιάς και του πρωιν Δήμου Μαλακασίου.
Η βλάχικη ονομασία του είναι Κουκλαιοι γιατί είναι χτισμένο στις πλαγιές των βουνών της οροσειράς της Πίνδου, διασχίζεται από ένα ρέμα και δημιουργούνται δύο συνοικίες (μαχαλάδες),οι οποίες έμοιαζαν σαν μάτια, καθότι αυτή η ονομασία στα ελληνικά σημαίνει:”με μάτια”.
Επίσης, μια άλλη εκδοχή είναι ότι πήρε την ονομασία αυτή από το κουκούλι του μεταξοσκώληκα,επειδή παρήγαγαν παλιά μετάξι από το κουκούλι του, το οποίο μετάξι μέσω του λεγόμενου:”ο δρόμος του μεταξιού”(της σημερινής περίπου Εγνατίας), έφτανε με τα ζώα στην Ρουμανία, κατά τις μαρτυρίες των παππούδων και προπαππων μας.
Η σημερινή ονομασία είναι Ματονερι που σημαίνει: νερό για τα μάτια, λόγω της θαυματουργού εκκλησίας (εξωκκλήσι)των Αγίων Αναργύρων, όπου κάτω από το ιερό υπάρχει βρυσούλα και κατά τους προαναφερομενους έγιναν πολλά θαύματα (τυφλοί είδαν,μουγκοι μίλησαν κλπ). Το νερό αυτό σου αφήνει στα χέρια μια ελαφρά αφή λαδιού και η ποσότητα του είναι περίπου ίδια τον χειμώνα ή το καλοκαίρι.
Μπορεί να την επισκεφθεί κάποιος και εορτάζεται στις μία Ιουλίου.
Παλιά το χωριό ήταν χτισμένο στην θέση Παλαιοκκλήσι, αρκετά χαμηλά από την σημερινή του και κοντά στον Μαλακασιωτη ποταμό,(πηγές Πηνειού -παραποταμοςτου), αλλά λόγω ελλείψεως νερού και προστριβών με τους Τούρκους επί τουρκοκρατίας καθότι τα καλντερίμια τους προς Γιάννενα βρισκόταν κοντά στο χωριό, αναγκάστηκαν οι κάτοικοι να το χτίσουν στην σημερινή θέση όπου υπάρχουν 5 βρύσες, με κρύο νερό κατ ευθείαν από την πηγή.
Στο χωριό υπάρχουν 2 εκκλησίες:του Αγίου Νικολάου (προστάτης του χωριού) που εορτάζεται στις 20 Μαίου και η εκκλησία της Παναγίας που εορτάζεται στις 15 Αυγούστου και πανηγυρίζουμε.
Παλιά τα πανηγύρια γινόταν του Αγίου Νικολάου και των Αγίων Αναργύρων.
Όμως λόγω του γεγονότος ότι την δεκαετία 1963-1964 έως 1973-1974,το95% των κατοίκων μετανάστευσαν για τις μεγαλουπόλεις,
στο χωριό πλέον έμειναν ελάχιστοι και ερχόμενοι το καλοκαίρι,οι εκπολιτιστικοι σύλλογοι διοργανώνουν στις 15 Αυγούστου το προαναφερόμενο πανηγύρι και άλλες εκδηλώσεις.
Υπάρχει δημοτικό κατάστημα στο οποίο μπορείτε να πιείτε τον καφέ σας ή να φάτε καθώς και ξενώνας με 4τρικληνα πολυτελή δωμάτια.
Το παλιό δημοτικό χτίστηκε εξ αρχής με πέτρα επί δημαρχίας Κώστα Τόλη και λειτουργεί και ως πολιτιστικό κέντρο -λαογραφικο μουσείο το οποίο από 1/8/2023 μπορείτε να επισκεφθείτε.
Υπάρχουν 2 κιόσκια με απεριόριστη θέα στην είσοδο και έξοδο του χωριού και μπορείτε να κάνετε την βόλτα σας.
Επίσης για πεζοπορία μπορείτε να πάτε στον προφήτη Ηλία όπου υπάρχει κι εκεί βρύση και τραπεζοκαθισμα για να ξεκουραστείτε.
Τέλος, πολύ κοντά στο εξωκκλήσι των Αγίων Αναργύρων που βρίσκεται χαμηλά στο ποτάμι, μπορείτε να επισκεφθείτε το φράγμα του υδροηλεκτρικού το οποίο κατασκευάστηκε πρόσφατα ( 2020)