Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Σαρακήνα Δήμου Μετεώρων

ΣΑΡΑΚΗΝΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ – Βρίσκεται στην περιφέρεια Θεσσαλίας και πιο συγκεκριμένα στην περιφερειακή ενότητα ΤΡΙΚΑΛΩΝ. Ανηκει στον δήμο ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ (Τοπική Κοινότητα Σαρακήνας, δημοτική κοινότητα ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ).
Η επίσημη ονομασία είναι η Σαρακήνα και έδρα του δήμου Καλαμπάκα. Παλαιότερα με το σχέδιο Καποδίστριας ανήκε στο δήμο ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ.
Εως και το 2010, χρονιά κατά την οποία η διοικητική διαίρεση της Ελλάδας διαμορφώθηκε σύμφωνα με το σχέδιο Καλλικράτης ανήκε στο Δήμο ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ του νομού ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Γεωγραφικά ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Θεσσαλία, έχει υψόμετρο 175 μέτρα, γεωγραφικό μήκος 21.6344039627 και γεωγραφικό πλάτος 39.6601310559.


Γεωγραφική Ενότητα: ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Περιφέρεια: Θεσσαλίας
Περιφερειακή Ενότητα: ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Δήμος: ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ
Δημοτική Ενότητα: ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ
Έδρα Δήμου: Καλαμπάκα
Νομός: ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Υψόμετρο: 175 μέτρα
Γεωγραφικό Μήκος: 21.6344039627
Γεωγραφικό Πλάτος : 39.6601310559
Γεωγραφικό Διαμέρισμα: Θεσσαλία
Παλαιά ονομασία: Σαρακήνας


Γέφυρα Σαρακίνας

Η γέφυρα κατασκευάστηκε τον 16ο αιώνα από τον μητροπολίτη Λαρίσης Βησσαρίων Β΄.

Στην αρχική της μορφή η γέφυρα είχε έξι τόξα, με μεγαλύτερο το τρίτο από την αριστερή (ανατολική) όχθη, κάτω από το οποίο διέρχεται η βαθύτερη κοίτη του Πηνειού ποταμού. Το τόξο αυτό έχει άνοιγμα 19,70 μ. ύψος 9,70 μ. και πάχος διαζώματος 0,80 μ. Το δεύτερο σε μέγεθος τόξο έχει άνοιγμα 16,70 μ, ύψος 9,70 μ και πάχος διαζώματος 0,60 μ. Το δεξιό μικρό τόξο έχει άνοιγμα 7,50 μ, ύψος 3,70 μ και πάχος διαζώματος 0,50 μ. Το αριστερό τόξο έχει άνοιγμα 8,50 μ, ύψος 3,50 μ. και πάχος διαζώματος 0,50 μ. Το συνολικό μήκος της γέφυρας είναι 120 μ. Σήμερα σώζονται τα τέσσερα ημικυκλικά τόξα, ενώ στη θέση εκείνων που καρτέρευσαν το 1970 κατασκευάστηκαν άλλα από σκυρόδεμα. Με σκυρόδεμα επίσης επικαλύφτηκε και το κατάστρωμα της γέφυρας, το οποίο διαπλατύνθηκε κατά 2 μ.

Ο άγιος Βησσαρίων, πέρα από τα θρησκευτικά του καθήκοντα, πραγματοποίησε πολλά μεγάλα κοινωφελή έργα και επειδή τα σημαντικότερα από αυτά ήταν γέφυρες, αποκαλείται Βησσαρίων ο γεφυροποιός.

Οι γέφυρες που έχτισε είναι, εκτός από αυτή της Σαρακίνας που προαναφέραμε, στην Πύλη Τρικάλων (επίσης επί του Πηνειού ποταμού), η γέφυρα στην Πλάκα του Άραχθου ποταμού και η Γέφυρα του Κοράκου στον Αχελώο ποταμό.

Και οι τέσσερες αυτές γέφυρες ήταν έργα πολύ μεγάλα και πρωτοποριακά για την εποχή τους. Αποτελούσαν τα περάσματα από την ανατολική στη δυτική ηπειρωτική χώρα.


Ι. Ν. Αγ. Αποστόλων

Στα τέλη του 16ου – αρχές 17ου αι., κτίζεται ο Ι. Ν. Αγ. Αποστόλων Πέτρου & Παύλου, στο χωριό Σαρακίνα, σε επαφή με τον παρακείμενο βράχο, με ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες, στον κυρίως ναό και στο Ιερό. Υπάρχει επιγραφή η οποία δυστυχώς δεν διασώζει το έτος ιστόρησης αλλά αναφέρει ως ζωγράφο τον εκ Σταγών καταγόμενο Γεώργιο. Ιστορικές μαρτυρίες αναφέρουν το όνομα SERQUICES (Σαρακίνα) ως το σημείο της μάχης που έδωσε ο Guy Β΄ της Αθήνας κατά της Άννας της Ηπείρου το 1304.

Gallery

Translate »
Μετάβαση στο περιεχόμενο